De Bali food guide – Babi Guling

Kortgeleden was ik samen met mijn moeder in Bali en daar hebben wij voor het eerst Babi Guling geprobeerd. Kennen jullie het?

Babi Guling is de Indoneische versie van een geroosterd speenvarken. Het is niet gebruikelijk in andere Indonesische regio’s door de religie maar op Bali, waar de voornaamste godsdienst het hindoeïsme is, is het een van de populairste gerechten. Het wordt zowel door de lokale bevolking als door toeristen veel gegeten.

Het varkensvlees wordt op een spit gelegd en boven een open vuur geroosterd. Deze Balinese delicatesse wordt meestal geserveerd bij speciale gelegenheden en formele bijeenkomsten, maar is ook vaak te vinden in warungs, traditionele Indonesische eetgelegenheden. Het gerecht is zo populair op Bali dat de meeste warungs zich specialiseren en alleen babi guling serveren.

Voordat het varken geroosterd wordt het varken gevuld met een grote hoeveelheid bumbu, zo kunnen alle aroma’s zich verspreiden door het varken en vervolgens wordt het varken ingesmeerd met kokosolie. Als het varken helemaal gekruid is wordt het voor minimaal 3 uur geroosterd.

Als het varken klaar is wordt de krokante huid eraf gehaald, vervolgens wordt het vlees in stukken gesneden en lichtjes uit elkaar getrokken, net zoals pulled pork. 🙂

Het was heerlijk, het stukje huid was zo krokant en het vlees was zo mals en lekker pittig. Zeker de moeite waard om te proberen als je daar bent.