Ikat, een tijdloos textielverhaal

Heb je ooit gehoord van ikat? Dit is een superoude techniek om textiel te verven die echt bijzonder is. De naam komt van het Maleise woord “mengikat,” wat “binden” betekent, en dat beschrijft precies hoe het proces werkt.

De Magie van Ikat

Bij ikat draait alles om voorbereiding. Voordat het weven begint, worden de draden gebonden met knopen op bepaalde plekken. Deze knopen houden de verf tegen, waardoor er patronen ontstaan als de knopen worden verwijderd. Vervolgens worden de draden in verschillende kleuren geverfd. Het meest fascinerende is dat het patroon al in de draden zit voordat ze zelfs maar geweven worden. Het vergt veel vaardigheid en precisie om dit goed te doen!

Er zijn verschillende soorten ikat, afhankelijk van welke draden worden geverfd:

  1. Schering-ikat: Hierbij worden de lengte-draden geverfd.
  2. Inslag-ikat: Hierbij worden de breedte-draden geverfd.
  3. Dubbel ikat: Dit is de moeilijkste, want hier worden zowel de lengte- als breedte-draden geverfd.

Een Rijke Cultuur

Ikat is niet zomaar een techniek; het heeft veel betekenis in verschillende culturen. In landen zoals Indonesië, India, en Japan wordt ikat vaak gebruikt voor speciale gelegenheden en ceremonies. Elk patroon en elke kleur heeft vaak een speciale betekenis, zoals sociale status of spirituele symboliek.

Ikat in de Moderne Wereld

Vandaag de dag zie je ikat overal terugkomen, van de modewereld tot interieurontwerp. De mooie patronen en kleuren van ikat worden gebruikt in kleding, accessoires, en zelfs meubels. Veel ontwerpers laten zich inspireren door traditionele ikat om moderne en stijlvolle stukken te maken.

Onze liefde voor Ikat

Persoonlijk zijn wij echt verliefd op ikat. De combinatie van traditie, kleur, en vakmanschap spreekt ons enorm aan. Elk stuk ikat voelt als een klein stukje geschiedenis dat je kunt dragen of in je huis kunt hebben. Het is geweldig om te zien hoe iets dat eeuwen geleden is ontstaan, nog steeds geliefd is in onze moderne wereld.

Ontdek Faedah:

Kom langs in onze winkel. Wij hebben de prachtige collectie kimono’s en tassen van faedah. Allemaal gemaakt van authentieke ikat-stoffen. Elk stuk is met de hand gemaakt en uniek, waardoor je echt iets bijzonders in handen hebt. Het is een perfecte manier om een stukje van deze tijdloze kunstvorm in je eigen leven te brengen.

Speciale Aanbieding: Bij aankoop van een faedah  kimono of tas in onze winkel krijg je 15% korting in de winkel en 10% korting online. Geldig tot en met 6 juli 2024

Ter ere van ons jubileum hebben we een speciale traktatie. Deze maand ontvang je bij aankoop van een Gembira rijsttafel niet één, maar twee prachtige onderzetters van ikat als geschenk van faedah . Geniet van de heerlijke smaken van onze gerechten en voeg een vleugje authenticiteit toe aan je eetkamer met dit unieke cadeau.

Laten we samen een herinnering creëren! Neem een foto van je prachtige faedah -onderzetter en deel deze met ons door de hashtag #GembiraXfaedah te gebruiken. Laat ons zien hoe je deze elegante toevoeging aan je huis gebruikt en deel het plezier en de schoonheid van faedah  met de wereld. We kunnen niet wachten om je creativiteit te zien schitteren!

Vergeet niet om faedah te volgen op Instagram en Facebook voor meer looks en inspiratie! 🌟