We horen deze vraag bijna dagelijks, zijn jullie Indonesisch, Indisch of Indo’s? En hoe zit het dan met de gerechten van Gembira? Tijd voor een stukje geschiedenis en familietraditie.

DE INDONESISCHE KEUKEN

Met Indonesisch eten worden de authentieke gerechten uit Indonesië bedoeld. Elk eiland in Indonesië heeft haar eigen authentieke specialiteiten. Je herkent deze op onze menukaart aan het Indonesische vlaggetje: 🇮🇩

De relatie tussen Nederland en Indonesië is eigenlijk gebaseerd op handel. Vanaf 1595, toen de eerste vloot vertrok naar Oost-Indië, werden verschillende reizen ondernomen naar Indonesië. In Indonesië konden Nederlanders immers producten krijgen die op de Nederlandse markt onbekend waren. In “de Indonesische keuken” zijn naast Nederlandse (stoofvlees en aardappel) ook Portugese, Chinese en Indiase invloeden merkbaar.

INDISCHE KEUKEN

Nederland kwam in de koloniale periode in aanraking met de Indonesische keuken. De smaken werden toen aangepast naar de Westerse cultuur. Zo is de Indische keuken ontstaan. Het is een mengelmoes van Nederlands, Brits, Portugees en Indonesisch eten. In het huidige Indonesië kan het dus zijn dat sommige in Nederland bekende gerechten niet verkrijgbaar zijn.

De Indische keuken kenmerkt zich met een rijke dis aan gerechten zoals rijst met een aantal vlees-, vis-, kip- en groentegerechten vergezeld van een aantal complementerende bijgerechten. Volgens familierecepten doorgegeven van generatie op generatie en veelal beschreven in geheime kookschriften. Indische gerechten op onze kaart zijn bijvoorbeeld Pak Soi en Cha siu (Chinese invloeden) en Udang garter (Brits Indiase invloeden).

INDO FOOD

Indisch is de afkorting voor Indische Nederlanders die afkomstig zijn van de voormalige kolonie: Nederlands-Indië. Een ander woord voor Indisch is ook Indo (halfbloed). Dit is de afkorting voor Indo-Europeanen. Biologisch gezien is een Indo gemengd met Europees en Aziatisch bloed. Dit kan soms ook met Afrikaans bloed zijn. Tegenwoordig wordt het woord Indo niet meer als scheldwoord beschouwd, maar meer als een uiting van trots. Indo food is dus een andere (hippe) benaming voor de Indische keuken.

Mijn oma is echt Indonesisch en mijn opa Chinees. Mijn moeder dus Indonesisch/Chinees (Indisch) en mijn vader Europees. Dat maakt mij dus Indo. Onze gerechten worden gemaakt volgens oude authentiek Indonesische en Indische familierecepten.