Een must om te doen tijdens je trip in Indonesië is het bezoeken van de pasar. Mijn oma kwam vroeger thuis met tasjes vol gerechten en allerlei andere spullen..

Pasar betekent een bijeenkomst van tukang sayur (verkopers die karren verkopen die door woonwijken gaan. Het is de ideale plek om de specialiteiten te leren kennen, te winkelen en te gaan eten voor een kleine prijs. En dat allemaal bij de meest gastvrije mensen. Net zoals wij boodschappen doen bij de supermarkt doen de Indonesiërs het bij hun lokale pasar.

Een pasar bestaat uit een heleboel kraampjes met allemaal verschillende dingen. Groenten en fruit wordt zorgvuldig gerangschikt op dekens op de grond, eten wordt vers gekookt op karren en er zijn dozen vol koekjes en andere zoete lekkernijen. Maar ook bezems, hoeden manden en ga zo maar door! Terwijl je wacht op je aankopen zal je de meest gezellige sfeer ervaren.

In heel Jakarta zijn de artikelen die in pasar worden verkocht in principe hetzelfde: fruit, groenten, vlees en vis, kruiden, droge goederen en huishoudelijke artikelen. De selectie kan enigszins variëren om beter te kunnen voldoen aan de behoeften van elke etnische groep die in het gebied woont. Als de pasar zich bijvoorbeeld in de buurt van een gebied bevindt waar veel etnische Indiërs wonen, hebben ze mogelijk meer Indiase kruiden of, als er veel Minangkabau-mensen in de buurt wonen, zullen er meer Padang-kruiden te koop zijn.

Naar de pasar gaan is een dagelijkse bezigheid voor Indonesische vrouwen of hun huishoudhulp. Terwijl winkelen in supermarkten populair is bij de midden- en hogere klassen, zijn de supermarktprijzen over het algemeen te duur voor de armen. Winkelen bij Pasar is ook een kans voor mensen om het huis uit te gaan en op de hoogte te blijven van het laatste nieuws met buren en vrienden.