Ikan Pepesan

(peh peh san) pittige makreel

Het is werkelijk mijn favoriete gerecht van mijn moeder die het recept op haar beurt ook weer van mijn oma kreeg. Zo pittig maar ook fris tegelijkertijd. Maar wat is het precies.

Pepesan is een echte Indische klassieker, het is een pakketje van makreel met een heerlijk kruidenmengsel van onder andere limoen. Heerlijk en simpel en het ziet er ook nog eens mooi uit. Wij maken het in aluminiumfolie. Maar in Indonesië maken ze het in bananenblad waarbij ze de vis op hete kolen grillen, net zoals zij dat met saté doen 😊. Door het stomen of grillen van de Pepesan mengen alle kruiden zich met de vis.

Het gerecht komt oorspronkelijk uit West-Java, daar zijn ze gewend om erg pittig te eten. Wist je trouwens dat de verschillen van smaken binnen Java erg groot is. Op midden Java wordt heel zoet gekookt, op West-Java, waar mijn moeder vandaan komt wordt heel pittig gekookt.

Wij adviseren normaal om de Pepesan in de oven te verwarmen. Probeer het is eens op de BBQ. Je zal een hele andere geur en smaaksensatie krijgen. Alsof je over de pasar in Jakarta loopt 😊…

Het lekkerste is om de Pepesan te eten met wat witte rijst en paksoi. Eventueel wat atjar om de pittige smaak te neutraliseren en krupuk niet vergeten!