Peteh – Een beetje geurig – Heel veel smaak
Het wordt vereerd op marktplaatsen, opgehangen om uit te stallen of
gepromoot vooraan in de kraam, en als je een restaurant hebt dat het
serveert, hang je het ongetwijfeld bij de deur om de verleidelijke gasten
binnen te lokken.

Je weet meteen dat er iets speciaals is met de stinkboon.
Stinkboon, ook bekend als peteh, bitterboon, stinkboon of gedraaide
trosboon wordt veel gegeten in Zuidoost-Azië.

De bonen groeien hangend aan een boom, gewikkeld in een taaie
buitenste schil van gedraaide peulen die in clusters groeien.
Met een hoge concentratie aminozuren heeft de boon boordevol
voedingsstoffen een aroma dat volgens sommigen zou kunnen
doorgaan voor methaangas, maar dan op een heerlijke manier!

Ik weet het, die beschrijving verkoop je waarschijnlijk niet,
maar laat me je geruststellen: ik denk dat het waarschijnlijk
een van de favoriete dingen is om te eten op deze planeet.

Hoewel Indonesië, Maleisië en Thailand elk hun eigen
unieke manier hebben om stinkbonen te bereiden, worden
ze meestal geroerbakt in currypasta en gecombineerd met
andere robuuste ingrediënten zoals knoflook, pepers en
garnalenpasta.

Gezondheidsvoordelen van stinkbonen

Stinkbonen zijn niet alleen hemels voor de smaakpapillen,
maar zijn ook een krachtpatser van gezonde
voedingsstoffen. Het is bewezen dat ze helpen bij alles van
het verlagen van de bloeddruk tot het verlichten van stress
en het afweren van brandend maagzuur.
Studies hebben zelfs aangetoond dat de boon vol zit met
natuurlijke energieverhogende suikers.