De verhulde geschiedenis van spekkoek

Heb je jezelf ooit afgevraagd hoe spekkoek aan zijn naam komt? Er gaan een paar verklaringen de ronde; zo zou bij het snijden van deze lekkernij het mes door de koek glijden als spek, of is het een verbasterd woord van het Duitse ‘Baumkuchen’, eveneens een in laagjes gebakken cake. Maar wat is nu de echte reden? Laat je nieuwsgierigheid de vrije loop en ontdek het in deze blog!

Terug naar Nederlands Indië

De meest waarschijnlijke oorsprong van spekkoek is te vinden in de koloniale tijd van Nederlands Indië. Hier heerste namelijk een warm, tropisch klimaat dat de Nederlanders terug liet verlangen naar de koude winters en de oer-Hollandse huiselijke en gezellige winteravonden. Bij feesten zoals Sinterklaas, Kerstmis en Oud-en-Nieuw was speculaas vaste prik, maar deze lekkernij was onbekend in Indië.

De basis voor spekkoek ontstond uit de Indische Lapis legit, waaraan vervolgens speculaaskruiden doorheen werden gedaan. Hiermee ontstond de kruidige- zoete spekkoek; soms afgewerkt met een laagje poedersuiker. Dit is uiteindelijk mee terug gegaan naar Nederland, maar de herkomst van de naam is nog steeds een mysterie. Sommige zeggen dat het komt doordat het mes door de koek gleed alsof het een stuk spek was.

Of toch naar Duitsland?

Een andere, maar minder waarschijnlijke oorsprong zou in Duitsland liggen. Hier was de Baumkuchen enorm populair; ook een in laagjes gebakken, kruidige cake die opgerold was in plaats van gestapeld om de jaarringen van een boom te symboliseren. De naam zou hiervan komen omdat de oorspronkelijke, dunne vorm met zijn om-en-om gekleurde laagjes deed denken aan doorgeregen spek of ontbijtspek.

De ware oorsprong van de naam spekkoek gaat waarschijnlijk vele jaren terug en zullen we nooit zeker weten, maar één ding is zeker; de cake is zo lekker dat hij al snel helemaal op is!