Hoe is batik ontstaan in de Indonesische cultuur?
Batik, prachtige stoffen met veel patronen en kleuren waar je vast wel eens van hebt gehoord. Ken je ook de bijzondere techniek achter dit soort stoffen?
Batik is van oorsprong een verftechniek die kleuren aanbrengt op textiel. Het levert een fantastische stof op die wordt gebruikt om kleding en decoraties te maken. De keuze in Batik is eindeloos; je kunt vaak kiezen uit prachtige prints en kleuren. De originele techniek vereist veel geduld, het kan zelfs dagen tot weken duren om een stof te maken, omdat patronen met de hand op stoffen worden aangebracht met een pen of stempel. Dit gebeurt met warme was. Vervolgens worden de stoffen ondergedompeld in een verfbad. De delen die niet met was zijn gekleurd, worden dan automatisch gekleurd door de verf. Tot slot wordt de was verwijderd, waardoor de mooiste kleurrijke creaties ontstaan. Deze techniek is zelfs door UNESCO uitgeroepen tot beschermd cultureel erfgoed van Indonesië.
Hoe is batik ontstaan in de Indonesische cultuur?
Batik is altijd al een handelswaar geweest over de hele wereld, maar in Java, Indonesië heeft het zich pas echt ontwikkeld op een hoog niveau. De Verenigde Oost-Indische Compagnie VOC begon hiermee door het uit India te importeren. Toen zij in 1799 werden opgeheven, kwam er een plotselinge stop op de import van textiel. Het resultaat: er ontstond een markt voor een eigen batikindustrie. Met de steun van de Javaanse elite groeide de kwaliteit van de batikkunst enorm in de 19e eeuw.
Toen Indonesië onafhankelijk werd, moedigde Soekarno, de voormalige president van Indonesië, de creatie van een nieuwe batikstijl aan. Dit werd Batik Indonesia genoemd. De verschillende stijlen van Yogyakarta, Surakart en de noordkust van Java werden hierin gecombineerd. Tijdens het bewind van deze president werd batik uitgeroepen tot de nationale kleding van Indonesië.
De batikindustrie is nog steeds erg belangrijk in Indonesië en deze prachtige stof is nu (gelukkig voor ons!) door de komst van webshops sneller verspreid naar de rest van de wereld. In Indonesië kun je batik nog elke dag zien. Denk maar aan de traditionele jurken, de uniformen, sarongs, tassen, kimonos en hoeden.
Stijlen per eiland
Elke regio in Indonesië heeft specifieke patronen en kleuren. Deze patronen vertellen iets over de herkomst, dus waar de doek is gemaakt, maar ook over de herkomst van de drager. Soms zegt het iets over de omgeving door de flora en fauna die erop is afgebeeld. Het kan ook vertellen welk levensonderhoud belangrijk is in een bepaald gebied; het vertelt een verhaal over visserij of rijstteelt. Veel batikpatronen hebben
een betekenis. Batik is niet zomaar materiaal, het is een levensfilosofie. Het spreekt een taal in patronen.
Gembira X faedah
Speciaal voor ons 20- jarig jubileum hebben wij een prachtige samenwerking met het merk faedah. Het Nederlandse merk faedah, geïnspireerd door Bali, produceert op kleine schaal handgemaakte faedah maakte kleding met een authentieke stijl. Hierbij wordt gebruik gemaakt van materialen van hoge kwaliteit. Er wordt veel aandacht besteed aan het ontwerpproces. Zo zijn de kimono’s tijdloos en kunnen voor elke gelegenheid gestyled worden. faedah gebruikt zeldzame, duurzame stoffen van hoge kwaliteit die overal vandaan komen, voornamelijk uit Azië. Welke kenmerkend is voor het merk. De stoffen worden zorgvuldig geselecteerd met kwaliteit als belangrijkste focus en een voorkeur voor handgemaakte stoffen zoals batik en ikat.
Bij faedah vindt je dus prachtige items welke op bestelling te verkrijgen zijn. Je kiest een kimono en een batik of ikat stof welke je mooi vindt en op basis daarvan wordt een mooie kimono op maat gemaakt. Door de zeldzaamheid van deze stoffen vind je exclusieve stukken in de collectie met soms zelfs een uniek stuk dat alleen jij zult hebben!
Deze maand hangen de prachtige stukken van Faedah bij ons in de winkel. Kom langs en laat je betoveren door de prachtige stoffen van Ikat.
Speciale Aanbieding: Bij aankoop van een faedah kimono of tas in onze winkel krijg je 15% korting in de winkel en 10% korting online. Geldig tot en met 6 juli 2024.