DE GENEESKRACHTIGE WERKING VAN DE INDONESISCHE KEUKEN

De Indonesische keuken zit boordevol kruiden en specerijen. Veel van deze kruiden zijn niet alleen lekker, maar hebben ook een geneeskrachtige werking. In deze blog bespreken we drie kruiden en hun werking op het lichaam.

Ketoembar

Ketoembar is de gedroogde vrucht van de korianderplant. De gedroogde vruchten worden ook wel zaden genoemd. De smaak van ketoembar is licht nootachtig, warm en kruidig. Het kruid heeft talloze geneeskrachtige eigenschappen. Zo werkt het ontstekingsremmend, antibacterieel en schimmeldodend. Ketoembar bestrijdt schadelijke bacteriën in de darm en helpt bij voedselvergiftiging. Ook helpt het de spijsvertering te bevorderen. Er zijn aanwijzingen dat ketoembar zware metalen uit het lichaam verwijdert én dat het helpt om de bloeddruk te verlagen. Daarnaast bevat het vitamine A, vitamine C, vitamine K, foliumzuur, ijzer, magnesium, kalium en calcium! Het wereldbekende gerecht rendang wordt met ketoembar gemaakt.

Djinten

Djinten is gemalen komijnzaad. De smaak is warm, kruidig en anijsachtig. Djinten stimuleert de aanmaak van enzymen door de schildklier en zorgt daardoor voor een goede spijsvertering. Ook ontgift het de lever. Daarnaast zit djinten boordevol ijzer. Eén theelepel van dit kruid is goed voor 17,5% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor volwassenen. Alsof deze voordelen nog niet genoeg zijn, kan het gebruik van djinten ook de bloedsuikerspiegel verbeteren, de inname van antioxidanten verhogen en kan het door voedsel overgedragen ziekten beperken. Al deze voordelen zijn te behalen door het gebruik van djinten in kleine hoeveelheden in het eten. Djinten zit ook weer verwerkt in het lekkere rundvlees verwerkt met kokos, rendang.

Koenjit

Koenjit wordt in het Nederlands kurkuma of geelwortel genoemd. Koenjit wordt gebruikt om gerechten geel te kleuren, maar heeft ook veel gezondheidsvoordelen. Zo is koenjit een krachtige antioxidant die vrije radicalen opruimt. Het beschermt de cellen van de huid en van de hersenen tegen schade van deze agressieve stoffen. Daarnaast heeft koenjit ontstekingsremmende eigenschappen, heeft het antibacteriële eigenschappen en verbetert het de immuniteit van je lichaam. Indonesisch eten is dus niet alleen lekker, maar kan ook heel gezond zijn. Het zit vol kruiden en specerijen met geneeskrachtige eigenschappen. Koenjit is bijvoorbeeld veel verwerkt in nasi kuning (gele rijst met kokos gestoomd), Ayam rudjak (kip ook bereid met gember en limoen) en atjar kuning (zoetzure salade van komkommer).

Wil je zelf eens een heerlijk gerecht proberen? Kijk dan eens op www.bestellenbijgembira.nl