Spekkoek is niet zomaar een cake; het is een kunstwerk van smaken en geduld. Laag voor laag bouw je dit Indonesische specerijenwonder op, tot een heerlijke, geurige traktatie. Perfect om samen te maken en te genieten met een kop thee of als zoete verrassing voor iemand speciaal. Tijd om de keuken in te duiken en zelf deze traditionele lekkernij te creëren!

Ingrediënten:

  • 250 g roomboter (op kamertemperatuur)
  • 200 g kristalsuiker
  • 10 eieren (gesplitst)
  • 200 g bloem
  • 2 tl vanillesuiker
  • 2 tl kaneelpoeder
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 tl kruidnagelpoeder
  • 1 tl kardemompoeder
  • 1 el cacaopoeder
  • Snufje zout

Bereidingswijze:

  1. Klop de boter met de suiker en vanillesuiker luchtig.
  2. Voeg één voor één de eidooiers toe en mix goed.
  3. Zeef de bloem en meng dit door het beslag.
  4. Klop de eiwitten met een snufje zout stijf en spatel voorzichtig door het beslag.
  5. Verdeel het beslag in twee kommen. Voeg aan één deel de kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, kardemom en cacao toe en meng goed.
  6. Verwarm de oven op 180°C (grillstand). Vet een springvorm in en bekleed met bakpapier.
  7. Giet een dunne laag licht beslag in de vorm en bak 3-4 minuten tot goudbruin.
  8. Voeg vervolgens een dunne laag donker beslag toe en bak opnieuw. Herhaal dit tot al het beslag op is.
  9. Laat de spekkoek afkoelen, haal uit de vorm en snijd in plakjes.

Geniet van je zelfgemaakte spekkoek!

Deel het resultaat met ons via de hashtag #lekkergembira